Diumenge, 23 de novembre de 2014 19:28 h logo rss

Pau Canaleta


Dilluns, 21.2.2011. 02:00 h

Si voleu comunicar, escolteu els cuiners

Molt dolent Fluix Interessant Molt bo Excepcional ( 2 vots )
valorar_carregant carregant


Comparteix





Arrel de la desgraciada mort del reconegut xef Santi Santamaria, vaig poder escoltar a través de la ràdio l’homenatge que els seus companys de professió féien del propietari del Racó de Can Faves. Va ser escoltant a Carme Ruscalleda quan vaig veure en tota la seva magnitut, la força comunicativa que tenen els grans restauradors.


Tots els grans cuiners, són grans comunicadors.

El seu art està a l’abast de poques persones i és només a través del paladar que es pot apreciar tot el seu talent, però en canvi, són valorats com un dels principals valors del país per el conjunt de la ciutadania.

Per què? Per què són reconeguts i considerats dels millors del món per els especialistes? Segur. Però també, per què saben transmetre les seves creacions sense passar per el paladar.

I és molt difícil. Però ho han aconseguit. Aconsegueixen comunicar a diferents públics les sensacions i les emocions que generen uns plats que realment només es poden arribar a sentir a través del paladar. Ens acosten a través de la oïda, el que teoricament només es pot percebre a través del gust. Saben jugar amb tots i cadascun dels cinc sentits: el gust obviament, però també l’olfacte, el tacte -al jugar amb les textures-, la vista -moltes presentacions de plats són una veritable obra d’art contemporani – i l’oïda, a través d’un discurs i una oratòria brillant.

Volen comunicar a través dels 5 sentits. I ho aconsegueixen.

El registre desplegat en cinc minuts per Ruscalleda a l’hora de definir la cuina de Santamaria fou brillant. Un lèxic ric i plè de matissos, un desplegament i coneixement d’adjectius impressionant, una precisió descriptiva brillant i uns recursos tècnics destacables. En definitiva, un gran domini del llenguatge. Només en el món del màrketing havia sentit parlar tant de valors, atributs, sensacions, emocions i experiències. I per si fós poc, utilitzen l’art del relat com ningú.

Així que si voleu comunicar bé, fixeu-vos en els cuiners. Són els qui ho fan millor.

 


lectures 2343 lectures      

publicitat

comments powered by Disqus
publicitat



perfil
Pau Canaleta logo rss
Consultor en estratègia electoral, política i empresarial. Director del Centre Català d’Anàlisi i Informació Internacional Llicenciat en Història per la Universitat de Girona. Soci-fundador de la Societat Catalana de Comunicació i Estratègia Política. Membre de l’Asociación de Comunicación Política. Membre de l’Associació de Diplomats en Estudis Europeus. Associat al Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya



publicitat





categories

publicitat




arxiu


altres blogs


rss facebook twitter
Avís legal | Crèdits | Publicitat | Contactar | Enllaça'ns | Mòbil

Tots els comentaris referents a qualsevol informació apareguda en aquest mitjà digital són únicament i exclusiva responsabilitat de la persona o institució que el realitza, i en cap cas serà responsabilitat d'AraGirona

© AraGirona, 2014
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa d'AraGirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.